MNVH augusztusi hírlevél

2017. augusztus 29. kedd 14:13


Kedves Olvasónk!

Ez történt augusztusban:

Több mint 3 milliárd forint vidékfejlesztési támogatásról döntött a Miniszterelnökség

A Vidékfejlesztési Program újabb 3,2 milliárd forintnyi forrásának odaítéléséről döntött a Miniszterelnökség. Ez alkalommal kistelepülések egyedi szennyvízkezelése valósulhat meg uniós forrásból.  Az „Egyedi szennyvízkezelés” című pályázati felhívásra 2016. április 22. óta folyamatosan nyújthatják be kérelmeiket a vidéki térségben működő települési önkormányzatok, önkormányzati társulások. A mintegy 12 milliárd forint keretösszegű pályázatra ez idáig összesen 62 darab kérelem érkezett be. Ezek közül a Miniszterelnökség első körben 27 darab kérelmet részesített pozitív támogatási döntésben, mintegy 3,2 milliárd forint összegben.

Egy fiatal gazda története – Élet a Kecsegtető Kecskefarmon

Szőlősardón mintegy százan élnek, s köszönhetően egy fiatal házaspárnak, Szabados Vivien Biankának és Szabados Andornak, hamarosan nemcsak arról lesz híres, hogy remek kecskesajtot készítenek ott, hanem arról, hogy több kecske sétál a dombok között, mint ahány lélekszámú a település.
Közösség – értékmegőrzés – NŐK
A Bikácsi Közéleti Nőegylet nevéhez híven a település életének szerves részét képezi immár hetedik éve. Konczné Kasos Erikával beszélgettem a Nőegylet múltjáról és jövőjéről, aki maga iskolaigazgató volt, és pedagógus – népművelőként mindig is fontos szerepet töltött be életében a közösségépítés, összefogás és rendezvényszervezés. 2010 nagyon fontos év volt a falu életében, ekkor ünnepeltek egy kettős jubileumot, melynek megünneplésére szükség volt helyi erők mozgósítására. Itt jött képbe az a 24 önkéntes hölgy, akik minden erejüket beadva sütöttek – főztek, hogy az érkező vendégeknek maradandó élményt adhasson a Bikácsi ünnepség.
Ahol komolyan veszik az uborkaszezont
A 2014-es győztes önkormányzati választásokat követően felmérték az önkormányzati földterületeket és művelésbe vették az elgazosodott, jó esetben kaszálóként, legelőként használt, gyenge termőképességű homoktalajú területeket. A kedvezőtlen termőhelyi adottságokhoz alkalmazkodva, az előzmények nélküli, kézi munkaerő igényes zöldség termesztésre vállalkoztak. Cseresznye paprika, paradicsom, káposzta és a málna mellett a zászlóshajó az uborka termesztése.
XXI. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozás – országos agrárfórum
A XXI. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozás a bonyhádi Tarkamarha Fesztivál társ- és egyben nyitórendezvénye. Dr. Füller Imre, az egyesület ügyvezető igazgatója miután köszöntötte a megjelenteket, kiemelte, hogy a rendezvény színesíti azt a programsorozatot, mely szó szerint is tarkítja a helyi fesztivált. Kiemelte továbbá, hogy a jubileumi XV. Magyartarka fotópályázatra rekordszámú, 342 darab fotó, és ezzel nevezés érkezett.

 

Módosultak a felhívás 3.1.2.2. Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek, az 5.5. Az elszámolható költségek köre, valamint az 5.7 Az elszámolható költségek mértékére, illetve arányára vonatkozó elvárások című fejezetei az alábbiak szerint:
A „Védjegy és minőségrendszer” kidolgozása – 25%-os maximálisan elszámolható mértékkel – külön költségtételként került kiemelésre, továbbá a „Saját teljesítés” költségtételre eső maximális elszámolhatóság mértéke 5%-ról 15%-ra emelkedett.

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” című (VP3-14.1.1-16 kódszámú) felhívás 10. számú melléklete. A 10. számú melléklet Csülökápolást tartalmazó táblázata került pontosításra.
A felhívás módosulásai érintik a projekt területi korlátozását, az elszámolhatóság további feltételei című fejezetet, valamint a támogatási kérelem elkészítése során csatolandó mellékletek listáját is. Ezen kívül a felhívás 8. számú melléklete „A mezőgazdasági tevékenységből származó nettó árbevétel  kiszámítása” az alábbi esetekben változott: teljes lezárt üzleti év helyett lezárt üzleti év szerepel a felhívásban foglaltaknak megfelelően.
Módosult a „Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó egyéni és csoportos szaktanácsadás” című felhívás és dokumentációja

Program ajánló

Mádi Furmint Ünnep

A szoknya tovább pörög 2017. szeptember 1-én és 2-án a Mádi Furmint Ünnepen! Különleges borok, felejthetetlen gasztronómiai élmények, színes programok és vendégszerető mádi emberek várják az idelátogatókat. Furmint. Ez a szőlőfajta, amiről a nevét kapta a rendezvény, Mád termőterületeinek 80%-án terem. Sehol a világon nem fordul elő ilyen arányban, és nem szeret úgy élni, mint itt Mádon. Talán a mádi emberek életéhez hasonlóan alakul ennek a csodálatos növénynek a sorsa is. Ha dolgos kezek jó földbe ültetik és folyamatosan gondoskodnak róla, 100 évig is szüretelhetünk róla. Igazi ősmagyar fajta tele életösztönnel. Gyökerei a sziklát is szétfeszítik és nagyon mélyre hatolnak.

IX. Várgesztesi Lovagi Játékok

Idén immáron IX. alkalommal kerül megrendezésre 2017. szeptember 9-én a Várgesztesi Lovagi Játékok, amelynek átmenetileg – a vár állapota és lezárása miatt – a várgesztesi várrét ad otthont. Az idelátogatók színes programokkal és nagyszerű előadásokkal találkozhatnak, amelyek nagy sikerrel szórakoztatják évről-évre a Nagyérdeműt. Az eddigiekhez hasonlóan idén is lesz fegyver- zászló- és viselet bemutató, vásári forgatag, vártámadás életre-halálra, arcfestés, bábszínház, íjászat, lovaglás, állatsimogató, vitézi hétpróba, kézműves gyermekfoglalkozás és eszem-iszom, dinóm-dánom!
Bortér 2017 – 7. őszi bormustra a Dóm téren
Szeged a Borértők Városa – a város, ahol az ország legnagyobb borfesztiválját rendezik évről évre, annak dacára, hogy nem egy klasszikus bortermő vidék. Ahol szinte mindenki tudja, ki az a Balla Géza vagy azt, mi a különbség a chardonnay és az irsai olivér között. Ebben a remek, gasztro-kulturálisan fogékony közegben rendezik meg immáron hetedik éve a Bor Teret, amely szenzációs ízeivel, első osztályú pincészeteivel és semmi máshoz nem fogható miliőjével a régió egyik kedvenc fesztiváljává nőtte ki magát. A felejthetetlen hangulat egyik legfontosabb eleme maga a helyszín: a szegedi Dóm Térnél 2017. szeptember 13-17. között, közepén Magyarország legnagyobb neoromán bazilikájával kívánni sem lehetne impozánsabb, egyben barátságosabb helyet egy jóízű borozáshoz.
Kalocsai Paprikafesztivál és Paprikás Ételek Főzőversenye
Kalocsa egyedüliként az országban, abban a különleges helyzetben van, hogy két Hungarikummal is büszkélkedhet: a kalocsai fűszerpaprikával és a népművészettel. Kalocsa Város Önkormányzata az idei évben már XXVIII. alkalommal rendezi meg 2017. szeptember 15-16. között a Kalocsai Paprikafesztivált és XXI. alkalommal a Paprikás Ételek Főzőversenyét, mely világhírű fűszernövénynek, a sárközi ember piros aranyának ünnepe. A rendezvény fő célja, hogy a Kalocsai Paprikafesztiválra érkező közönség testközelből is megismerkedjen a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan íz harmóniájával, valamint a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel.
Gemenci Erdei Vasút Napja
Sok szeretettel várnak minden természetkedvelőt 2017. szeptember 16-án egy kis kisvasutazásra a Kisvasút Napja alkalmából. Kicsik és nagyok is jól érezhetik magukat, lesz népi játszóház, babasarok, fajátékok, logikai feladványok. De lehetőség lesz ebéd elfogyasztására, kirándulásra, lovas fogatos erdei kirándulásra és persze sok kisvasutazásra.
Abádszalók Feszt XII. Városnapja, Hal- Vadfőző Verseny, szüreti bál
A 2017. szeptember 29-30. között megrendezésre kerülő két napos rendezvény szüreti felvonulással kezdődik Abádszalók utcáin kocsisok és néptáncosok kíséretében. A felvonulás végén a kisbíró kihirdeti a másnapi programokat. A program a Hal-Vadfőző versennyel folytatódik. Népi kézműves termékek kirakodó vására várja a látogatókat, emellett Trófeák, vadász, horgász eszközök kiállítása is megtekinthető lesz. Egész napos kulturális szórakoztató programokkal készültek a szervezők, melyen a gyermekek, felnőttek egyaránt megtalálják a kedvükre valót. A rendezvény az esti szüreti bállal záródik, ami a Rózsakert étteremben kerül megrendezésre.


Keresés hírek között

Projektjeink

Eseménynaptár

Galéria