TOP Projekt


 

„A Közép-Duna Menti Térség horgászturizmusának fejlesztése és a térségi vendégfogadás feltételeinek a javítása”

Pályázat azonosítószáma: TOP-1.2.1-15-TL1-2020-00028

Pályázat címe: A Közép-Duna Menti Térség horgászturizmusának fejlesztése és a térségi vendégfogadás feltételeinek a javítása

Kedvezményezett neve: Őcsényi Horgász Egyesület

Szerződött támogatási összeg: 199 999 998 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt tényleges befejezési dátuma: 2022.06.30.

 

Projekt tartalmának bemutatása:

A projekt keretében új akadálymentes vizesblokk és esőbeálló kerül kialakításra, valamint az elavult, felújításra szoruló, turisták fogadásárára szolgáló vendégfogadó tér megújul. A Közép-Duna Menti térség másik fejlesztéssel érintett területe Paks Dunakömlődi városrészében található No-Va Tó és környezete. A 2019-2020 időszakban végzett térségi szabadidős lehetőségek felmérése alapján megállapítható, hogy a környékbeli lakosság számára nincsenek alternatívák a természetközeli kikapcsolódásra. A Dunakömlőd és közeli településeken élő családoknak, a Paks2 építése miatt hosszú távon itt dolgozó emberek és családjaik számára és a hátrányos helyzetű gyermekeknek táboroztatással szeretnénk a természetközeli kikapcsolódást biztosítani.

A halastavak partoldalai 40 fokos rézsű oldallal csatlakozik a vízfelületekhez, amely alkalmatlan terep a horgászhelyek kialakítására. A halastavak K-i és Ny-i partoldalán a vízfelület feletti 50-100 cm szinten a rézsűt 6-8 m szélességben el kell távolítani, a kitermelt földet a területről el kell szállítani. Az így kialakított vízszintes terület a jól elkülönített és szabályosan kialakított horgászhelyek biztosíthatók. Jelenleg nincs szabályosan kialakított parkolási lehetőség a területen. A gépjárművekkel jelenleg az út szélén vagy a rézsűoldalban próbálkoznak parkolni az arra látogatók. A zavaros és lehetetlen parkolási helyzet megoldását a terület É-NY-i oldalán az aszfaltos út lejárójától a horgásztó főbejáratáig húzódó 800 m2-es területen kialakítandó tömörített zúzottkő pályás parkoló kialakítása jelenti, ahol szabályosan megoldható a személyautóval és a busszal érkező látogatók parkolása. A halastavak töltésének tetején 8 db épített tűzrakóhely és a hozzá tartozó fedeles kiülő padok+asztalok, kerülnek elhelyezésre, így biztosítva a családok, társaságok privát piknikezési lehetőségét. A területen 1 db faházas kisétterem (büfé) kerül telepítésre, fából készült panoráma terasszal és az akadálymentes közlekedés biztosítására, térkő burkolatok kialakításával. Az éjszakai horgászathoz 6 db fa horgász kunyhó kerül kialakításra a part mentén. A terület D-Ny-i oldalán található sík, fákkal övezett árnyékos területen 3-6 éves korosztály számára minősített játszótér épül. Jellemzően a kereskedelmi forgalomban kapható kész játszótéri eszközökből. A területen kihelyezésre kerül további 4 db mobil ping-pong asztal. A terület D-Ny-i oldalán található sík, fákkal övezett árnyékos területen a játszótér mellett épül 1 db strand röplabda pálya és 1 db strand focipálya, szürke homokos padozat kialakításával.

A röplabda pálya körül 4m magas „labdafogó” kerítés készül. A területre érkező vendégek, részére 1 db mozgáskorlátozott, 2 db ffi, 2 db női szaniter konténer telepítésével biztosítható a szabályos és a mai kor követelményeinek megfelelő illemhely. A dolgozó személyzet részére külön 1 db szaniter konténer kerül telepítésre. A jelenlegi drótfonatos kerítés már nem tudja biztosítani a funkcióját, mivel elrozsdásodott, több helyen a sűrű növényzet szétszaggatta. A terület körül a megrongálódott kerítés teljes egészében elbontásra kerül, és új tekercses kerítés kerül megépítésre mintegy 3300m hosszan. A konténerek villamosenergia ellátásához a villamoshálózati fő elosztótól új betáplálási hálózat kerül kiépítésre.

Keresés hírek között

Projektjeink

Eseménynaptár

Galéria